3
Hari isnin pembuka segala hari...ada bermacam2 mud untuk bgn seawal pg.. Ada yang hepi dpt pergi keje dan ada juga yang tersangat malas pergi keje. Maklumla 2 hari bercuti n bgn lewat, so bila nak setting waktu bgn awal pg mesti susah kan.. :)

Cam biasa kerja aku mmg banyak la untuk hari isnin...tp minggu nie x sebanyak minggu sblm2 nie coz sabtu lps aku datang opis tuk settlekan sikit keje yang x sempat nak wat. Bila tiba waktu tengahari mud nak wat keje mula berkurangan..hihiiii...perot mula menyanyi2 ikot lagu yang aku dengar melalui earphone...syaitan mula berbisik "udah2 la wat keje, jam da kul 12 nie..jom layan emel sambil cucikan mata".

Meh kite kongsi ilmu nie bersama-sama :-
Doa senjata orang mukmin. Pelbagai cara orang menadah tangan ketikaberdoa.Kaedah yang baik dan tampak sopan ketika bermunajat dengan allah SWT adalah lambang kesungguhan, lambang penuh pengharapan kita kepada Khalik.

Pada tapak tangan kita ada banyak lambang kebesaran dan kemuliaan Allah SWT termasuk 99 nama Allah. Kita akan nampak urat tangan kanan dan kiri bercantum seakan membentuksampan.

Apabila urat tangan itu bertemu ia akan menjadi hufur ba. Titik baletak di hati kita. Kedudukannya rendah dari tangan yang kita tadah. Setiaphuruf hijaiah di dalam Al-Quran Allah perintahkan satu malaikatmenjaganya.Maka malaikat yang menjaga hufur ba bernama Har Hayaail.Malaikat ini akan mengangkat doa kita terus mengadap Allah SWT tanpasebarang perantara. Oleh itu berdoalah bersungguh-sungguh dengan penuhpengharapan .Mencari keberkatan doaDoa senjata orang mukmin.

Berikut ada panduan tata cara berdoa iaitu:
1) angkat tangan ke paras dada
2) rapatkan kedua-dua belah tapak tangan
3) apabila urat tangan bertemu ia akan menjadi seperti huruf ba. Titik ba terletak di hati kita. Kedudukannya rendah dari tangan yg kita tadah. Setiap huruh hijaiah didalam al quran ada malaikat yang menjaganya. Huruf ba dijaga oleh malaikat bernama har hayaail. Malaikat ini akan mengangkat doa kita terus menghadap allah tanpa sebarang perantara. Oleh itu berdoa bersungguh-sungguh dengan penuh pengharapan.

4) duduklah dalam keadaan sopan seperti duduk iftirasy dan duduk tahiyatakhir. Jika berdiri tegakkan badan betul-betul dan jangan menyandar /bersandar.

5) sepanjang berdoa, banyakkan memuji kebesaran allah dan menyebutnama-nama allah yang lain yang bersesuaian dengan keperluan doa kita padamasa itu. Cthnya jika berdoa mohon dipermudahkan rezeki, sebutlah namaallah ar-razaq dan disusuli juga dengan bersalawat nabi saw.

6) berdoalah bersungguh-sungguh dari hati. Gunalah bahasa yg dapat difahamikerana allah maha pengasih dan sangat memahami dan mendengar segala bicaratulus hamba-hambanya7) ajarkanlah adab berdoa kepada seluruh ahli keluarga sedari usia kecilkerana insya allah ia akan dapat membentuk peribadi baik dalam kehidupan.
Wallaahu a'lam.

Post a Comment

chittysarah said... 6/12/10 4:27 PM

nasihat yang berguna~~
thanks~~~

Kak Mahh said... 6/12/10 7:47 PM

Amin...ciklong baco doh...CikSu??

Anonymous said... 6/12/10 10:14 PM

Salam,

nasihat yg berguna

KLIK SINI: MAHLIGAI GAYA BALI DAN DR GIGI

 
Top