19
Dkna Abza ^-^




Sape tak pernah tengok cerita cinta adam maya?? Kalau perempuan memang confirm tak berganjak depan tv kan?? Kalau yang laki lak mesti ada yang cakap 'saya tak layan cerita cinta melayu' heheheee... Layan tak layan tapi mesti tau gak sinopsis cerita nie kan..kan..kan..

Kisah cinta adam maya nie sekadar lakonan dan pasti realiti pon ada gak kan? Ermmm...cinta yang dicari, saling menyintai dan saling memerlukan. Kemudia berkahwin tapi bagaimana jika cinta terhalang disebabkan orang tua dah tentukan jodoh kita?

Percaya atau tidak zaman sekarang masih ada keluarga yang menentukan pilihan anak menantunya. Nak satukan anak2 mereka dengan anak2 sahabat sendiri. Nak eratkan hubungan persahabatan dengan ikatan perkahwinan anak.


Sebagai anak yang taat pada keluarga, patutkah menolak permintaan ibu bapa? Jika ditolak di kata anak derhaka. Jika diterima pasti hati terluka sebab terpaksa menerima pilihan keluarga sedangkan hati sudah dimiliki. Bila dah jadi macam nie, ibarat diluah mati mak, ditelan mati bapak. Macam cerita Tahajjud Cinta yang tamat last week.

Jika perkahwinan yang dirancang oleh keluarga itu akan berjaya ata
u berakhir sehingga nafas terakhir, mungkin ia adalah yang terbaik dan dikatakan ketentuan Ilahi. Dan orang selalu cakap 'restu' keluarga akan bawa ke syurga. Tapi bagaimana pula jika perkahwinan tersebut berakhir dengan perceraian?

Pasti ibu bapa akan dipersalahkan? Betul kan? Ibarat kahwin dengan keterpaksaan tanpa cinta dan hati yang ikhlas. Berkahwin sebab ingin memenuhi keinginan keluarga. Errrmmmmm...pasti perkahwinan tadi menjadi sebutan atau buah mulut hingga berlakunya pergaduhan antara ibu bapa kan?


'itu la mak ayah yang paksa saya kawen dengan si dia, tengok sekarang apa dah jadi?'


'dari dulu lagi mak ayah tau saya berkawan dengan si A, tapi mak ayah kawenkan saya dengan anak pakcik dolah'


'saya dah ikut kehendak mak ayah, sekarang berilah saya pe
luang untuk memilih jalan sendiri'


Kita yakin bahawa jodoh, pertemuan, ajal, maut, rezeki di tangan Tuhan. Apa yang pasti, kita usaha untuk melakukan yang terbaik. Tak ada ibu bapa yang nak anaknya derita, tak bahagia, hidup susah dan lain-lain. Mereka lakukan semua itu untuk kesenangan anak-anak dan kadang-kadang apa yang dorang lakukan itu semata-mata mahukan yang terbaik untuk masa depan kita.



Doa pendekat jodoh yang dikongsi oleh YBhg. Dato' Dr. Haron Din.

p/s : cinta boleh dicari tapi ibu bapa tiada pengganti


Post a Comment

Mrs Lurve said... 17/10/11 11:42 PM

kalo kita tgk org dulu2 kan, boleh kata ramai yg dijodohkan oleh ibubapa..xkenal pe pun seme, tp hebatnya, smpai ke hari nie diorg masih bersama. Berkat restu ibu bapa, kerna redha Allah dtgnya dr redha kedua ibu bapa

[sutera kasih] said... 17/10/11 11:49 PM

zaman dahulu kala, mostly yg kawen dijodohkan oleh parents mmg kekal lama..tp tu la..susah kita nk jangka kan..apapun, kita sama2 berdoa dpt jodoh yg baik & mampu menjadi imam keluarga :)

Dhiya Fariza said... 18/10/11 12:05 AM

dhiya selalu amalkan doa tu hehe

Saiazuan said... 18/10/11 12:13 AM

doa yg menarik untuk diamalkn.. thanks :)

budak penjara said... 18/10/11 12:37 AM

rasenya lagi sweet klu pilihan org tua..sbb diorang lebih pengalaman dari kita dan diorang tau yg terbaik utk kita dan juga dia

Cik Yatt said... 18/10/11 3:06 AM

my parents tahu yg saye nk plih sndri..dorg jenis oke..tak kesah..:)

erm..thanks tok doa tu.

Elih Japahar said... 18/10/11 8:29 AM

Mak bapak kita dijodohkan oleh nenek moyang kita bahagia juga pun...sekrg ni mmg dah tak boleh sbb pengaruh filem dan keras kepala tu tak boleh lawan dah..kalau sy dijodohkan sy terima seadanya..bhaha :D

azam said... 18/10/11 10:27 AM

:) menarik ni.......

kena bertolak ansur baru bahagia

LadyBird said... 18/10/11 10:51 AM

suke tgk citer ni.. mungkin sebab heroin dia cute kot..
jalan cerite pun best..

hyz said... 18/10/11 10:59 AM

tak penah tgk citer adam maya ni... hehehe... biasalah... mak bapak mesti mahukan yang terbaik untuk anak2nya kan?

aTy _faRed~ said... 18/10/11 11:24 AM

bagi akak..ape2 pon..serahkan sahaje segale nyer pada Allah..solat istikharah kalau kite berade di tempat tersebut..:)

Mr.Baiz said... 18/10/11 11:32 AM

mrbaiz pun mahukan yang terbaik..boleh ker?hihi..tapi jodoh tertemuan di tangan tuhan..kan..terima dengan seadanya..

aanie said... 18/10/11 12:32 PM

sendiri cari, sendiri tanggung je...

h4ni3 said... 18/10/11 1:08 PM

memang bagus amalkan doa tu

Woofer Storm said... 18/10/11 2:50 PM

cite adamaya memang best..hehee tak thu wujud betul2 ke tak benda tu kat dunia..dah kawin masih lagi berhubung dgn bekas teman lelaki..menakutkan pula..hehee


follow sni..

Kancil 8349 said... 18/10/11 3:42 PM

Kancil pilihan sendiri...tapi memang betul ada pilihan keluarga...

Rtp Farra Arisha said... 18/10/11 4:41 PM

kisah ini sering keluar di paper juga..and so many feedbacks regarding this case..emm, choose the best choice, biarpun pada mulanya saling tidak mencintai, lama2 kemudian bakalan saling cinta mencintai jika hubungan itu bertambah erat! ;')

Namee Roslan said... 18/10/11 5:17 PM

mama papa sy dijodohkan oleh org tua. hehe. kekal smpai skang. papa sy kata kalau bercinta sampai nak rak pun last2 cerai berai nk buat apa. dulu ayah sy tunang dengan mat saleh n bercinta bagai nk rak gak ah. :D pastu putus...tp seeloknya, ikut ckp mak ayah. tp zaman skang ni kalau nk hope jodoh mak bapak yg pilihkan belum tntu kita bahagia. sbb budak zaman skang tak sama mcm dulu.

Fadzli Amir said... 18/10/11 5:42 PM

Betolla...memang tak tau langsung cerita ni....selalu cik wife memang pandai bab2 cenggini...hehhehe...Tapi kalu ikutkan sinopsis dia, rasa dalam zaman sekarang ni mana ada mak bapak carikkan jodoh dah ( kalu ada pun mungkin yg memang takde pasangan plihan ) tapi kalu dah ada pasangan pilihan, dan elok mata memandang, family semua baik2, mak pak terima je...hehehe

 
Top