25
Dkna Abza ^-^


Apa yang korang tau tentang 5S?

Apa yang dkna tau ialah ;


Simpan

Sorok

Sembunyi

Sempoi

Susahkan diri


mati dkna kalau bos baca blog nie



Amalan 5S


Dari awal tahun sehingga hari ni, kat pejabat dkna tak habis-habis dengan isu 5S. Kadang-kadang 5S nie boleh buat kita sakit hati, sakit jiwa dan sakit hotak. Mana tidaknya, kalau setiap kali meting ada jer pengubahsuaian yang nak buat. Nak color tu, nak color nie. Nak susun kat situ, nak susun kat sini. Nak ubah sana, nak ubah sini. Macam-macam. Sehingga mengganggu waktu kerja harian. Ada jer yang tak kena.


Korang setuju tak bila dkna katakan 5S nie banyak membazir?


Korang yang pernah buat 5S kat opis atau sedang melaksaanakan 5S pasti korang tau apa yang dkna alami kat opis. Yang tu cakap nak macam nie, yang nie cakap nak macam nie pastu bigboss lak nak macam tu. Aduuuiii..mau pening kepala. Baru jer buat, nak kena tukar lain. Semuanya melibatkan kos.


Nak dapatkan keseragaman ni bukan senang sebab lain orang lain pendapat lain citarasa. Akhirnya kita kena ikut apa yang ketua suka pastinya semua berjalan lancar, pasti ada keseragaman. 


Sape kata 5S nie tak bagus?


Tung .. tang... tung... tang.. jadilah macam nie ;


Bila disisih, disusun, disapu dengan elok, kita dapat tengok keseragaman. Apa yang penting sentiasa amalkan pasti ruang pejabat kita kelihatan kemas dan teratur. Jangan sebab ada pertandingan jer kita nak praktikkan 5S ok!


p/s : kat rumah pon mesti amalkan 5S


Post a Comment

amengs88 said... 15/6/12 12:19 PM

memang pon.. susahkan kite je.. tapi yang best nye, dapat jual apa yang da kene sisih... hahahahah klu sentiasa amal tu, jarang sekali nk buat

Rai said... 15/6/12 12:26 PM

nasib baik syaitan tak ada..hehehe

pinky said... 15/6/12 12:27 PM

benda ni pun amik pot gak??? huhuhu.... rasanya byk lg keja ptg...btl x dkna??

msredcheesecake said... 15/6/12 12:31 PM

asal meeting sebut je 5s, mesti nak ubahsuai opis....haish...

Aishah Jahirah said... 15/6/12 12:35 PM

mmg glame 5s ni sekarang kat opis2...rimas dengar.hehee

Rosalia said... 15/6/12 1:11 PM

amalan yg bgs same dgn makmal di hsptl tg karang :)

miloais milo said... 15/6/12 1:27 PM

keja swasta cam iols ni - nan hado semua2 ni
tapi - keja jalan gak...
ekekekekeke

Chuu Muqhlis said... 15/6/12 1:45 PM

5s..
saya sayang semua sahabat saya :P

huda jamil said... 15/6/12 1:57 PM

seiri seition seiso shitsuke seiketsu. tak pernah hapal. hehe

[sutera kasih] said... 15/6/12 3:24 PM

5s...bgs jgk kdg2..kdg2 pun x bgs jgk hehe

Sherwieyna Muzzawer said... 15/6/12 3:59 PM

Alahai kalau dah start buat 5s ni memang tak tidurlah jawabnya, macam2 nak kena buat.Tapi 5s ni ok sebenarnya,ofis kita nampak ceria je..;D

maszull said... 15/6/12 4:01 PM

assalamualaikum dkna...betul tu kat rumah pun kena amalkan jgn kat opis je kan...:)

Ahmad Zarif said... 15/6/12 4:01 PM

ya.. sokong statement akak di atas. hehe

INA_Noorlina said... 15/6/12 4:54 PM

hihi...kalo opis gomen kompem femes ngan 5S ni kan?..my opis pon skg sibuk ngn 5S, layann ~~ :)

kak mah said... 15/6/12 5:26 PM

Bos! baca sini

onlajer said... 15/6/12 6:29 PM

as-salam 5s tu tak pakai sangat kat ofis saya tapi iso adala (ini susahkan orang)

Gen2Merah said... 15/6/12 6:30 PM

sama macam kat sekolah saya lah.. kononnya nak amalkan konsep 5s... mula2 je semangat... last2 apa yang disisih, disusun, disapu, disampah semaunay akan berterabur balik... wakakaka....

qasehraihan said... 15/6/12 7:09 PM

datang baca 5S..hehehehe

http://qasehraihan.blogspot.com/2012/06/seksanya-mesej-guna-henpon-touch-skrin.html

iKhRam said... 15/6/12 7:28 PM

kdg2 dasar2 sepeerti ini memang diakui memberi kebaikan
cuma adakala cara pelaksanaannya tidak praktikal..

mungkin boleh diolah agar lebih mudah dan mampu dilaksanakan

Sharinginfoz said... 15/6/12 10:37 PM

alamak apasal le tak tahu dengan 5s ni...

LaLa mhdnor said... 16/6/12 1:40 AM

baru taw masuk 5S :)

khairul said... 16/6/12 9:42 AM

kat kilang slalu amalkan benda ni Dkna

Elih Japahar said... 16/6/12 11:24 AM

hehe..5s ye..^_^

Namee Roslan said... 16/6/12 3:59 PM

siap ada 5s lagi !! nampak konsisten tp macam leceh je. ehhh. jangan bgtau boss dkna tau namee kata leceh. heheh

EmpayarUtama said... 16/6/12 5:31 PM

Macam kat rumah pulak yek kena kemas-kemas selalu. Opis setahun sekali okle

 
Top