17

Bebudak zaman sekarang pandai cari duit, pandai cari pendapatan sendiri walaupun status pelajar sepenuh masa. Dorang ni memang bijak pandai. Apa yang penting, ada usaha nak cari pendapatan sampingan.

Tengok kepada nota yang ditampal di papan kenyataan asrama IPB, apa yang korang cari semuanya disediakan oleh pelajar kat sini. Stok megi dah habis, boleh beli dari kawan bilik sebelah, nak online FB, boleh sewa broadband kawan-kawan. Ha! Lepaslah bayaran untuk bil broadband setiap bulan kan.

Zaman dkna belajar 5 tahun lepas tak ada maknanya nak pikir cari duit sampingan. Kalau poket hampir kempis, memandai jer mintak dengan mak dan kakak untuk talian hayat. Waktu tu rasa senang sangat mintak duit orang. Bila dah kerja, baru tau peritnya mencari rezeki.

Tengok kawan-kawan lain seronok jer bila masuk duit loan, dkna pulak loan mak dan kakak. Huh!! Terselamat dari hutang. Tapi sekarang dapat sambung belajar part time mintak jugak loan PTPTN tapi masih guna talian hayat waktu terdesak..,hihihiiii

Published with Blogger-droid v2.0.6

Post a Comment

eimah siti said... 13/10/12 7:05 PM

skrg taraf hidup da meningkat <---cheewaaahhh ayat tak leh blah...hehe

DariMataHati said... 13/10/12 7:29 PM

Haha.. betul.. bagus2!

Hijau Daun said... 13/10/12 7:43 PM

Betul sgt lah tu :-)

Mk Syahir said... 13/10/12 8:12 PM

baguslah jual benda yang halal :)

dhinai said... 13/10/12 8:23 PM

Nak hidup kenelah panjang akal...

Nur Fauzi Bassar said... 13/10/12 9:41 PM

yang ade printer biasa caj 10sen-20sen sekeping untuk hitam putih.

khairul said... 13/10/12 11:01 PM

pandai cari duit


ranap keta adik ku !http://gilamodified.blogspot.com/2012/10/12-hours-to-go.html

fiza said... 13/10/12 11:25 PM

Macam2 ada yer :-)

Hidayah said... 14/10/12 12:16 AM

mahal la..
dua hengget sejam..
tu belum pk kalau connection slow..
rugi rugi...haha..

beckhrooy said... 14/10/12 3:02 AM

memang bijak budak2 skrg

Falsya said... 14/10/12 6:17 AM

Kreatif bdk2 skang nie..dulu time balajar xpenah terpikir pun nak jual bende2 gini..:)

akubiomed said... 14/10/12 9:12 AM

Kreatif mahasiswa mencari duit poket untuk menampung mana yang kurang.

Bro Framestone said... 14/10/12 10:31 AM

Bro dulu zaman sekolah, dok asrama memang bro jual megi.. masyuk juga.

Masuk zaman U

Bro jual prepaid phone, buat service repair komputer, buat business jual laptop, buat business printing.

Dapat gak la beratus seminggu. Itu la nak cover duit study.

Last bro dapat offer kerje masa belajar.. Kira rezeki la tue kan :)

Melastik Bintang said... 14/10/12 3:31 PM

Segalanya bisnes sekarang...

tapi letih juga nak bayar balik pinjaman PTPTN ni...tiap-tiap bulan bayar..tapi rasa macam tak bergerak je jumlahnhya....

boni kacak said... 14/10/12 7:19 PM

wah..bagusnya...sewa broadband pun ada.. betul2 bijak dia mengambil peluang..terbaekk

Namee Roslan said... 15/10/12 8:52 PM

haha, macam2. nak cari duit lebih tu :)

tiga minit said... 16/10/12 2:46 PM

usaha yang menarik...kena bu=ijak cari peluang asalkan tak buat salah dan yang penting halal

 
Top