26
Kalau bercerita pasal teknologi memang tak terkejar kita dibuatnya. Ibarat semalam beli Samsung Note, esok keluar Samsung Note 2. Aduuiii....tak sempat nak calar dah keluar model baru. Kalau yang berkemampuan pastinya tukar gadjet macam tukar baju. Belum lagi bercerita pasal ipad, iphone dan lain-lain. Fuh!!

google

Dkna pon teringin gak nak ipad nie, macam best jer tengok budak-budak sekolah pakai ipad. Tapi ikut kemampuan dan poket sendiri, rasanya buat masa sekarang ada yang lebih penting untuk dimiliki. Korang nak tau kenapa dkna kata ipad penghalang komunikasi keluarga? Ok, tengok status facebook dkna



Dkna setuju dengan pendapat saudara Mohd Alwi. Bertuah anak-anak sekarang, mak ayah mampu untuk berikan kesenangan hidup kepada mereka. Tapi sedihnya bila semalam dkna dengar perbualan keluarga yang duduk di meja sebelah. Kenapa dkna sedih? 

Mak dan ayahnya tanya ' nak makan apa? minum apa? '.
Apa reaksi anak? ' nak char kuew tiaw, tak nak sayur, air milo ais '

Jawapan ringkas tanpa pandang muka mak ayah, asyik melayan ipad ditangan. Bukan sorang anaknya, tapi 3 orang dan kesemuanya tak pandang muka mak ayah. 

Zaman dkna dulu, kalau ke kedai makan ngan mak ayah duduk diam kat meja tunggu menu sampai. Pandang kiri pandang kanan tengok muka mak ayah. Muka itulah yang ditatap sampai habis makanan. Fuh! itu semua 10 - 15 tahun lepas, sekarang zaman dah maju dan anak-anak boleh tengok muka mak ayah dalam Facebook jer. 


Nota Kaki :
Tak salah untuk miliki ipad, tapi penanan ibu bapa mengawal anak-anak tu perlu diperbetulkan. Maaf kalau pendapat dkna nie salah. Ini hanya pandangan orang yang masih bujang.

Post a Comment

KiD said... 23/11/12 8:12 AM

Nasib baik kid ada samsung tab je.. Hihihi

shraqs said... 23/11/12 8:14 AM

Saya setuju dengan pendapat Dkna. Tak boleh nak salahkan teknologi / gadget tu semua... sebab mak bapak jugak yang sediakan. Semuanya berbalik kepada cara didikan ibu bapa kepada anak2. Zaman saya dulu, kalau time makan semua kena ada bersama,.. TV padam n etc2.

Kak Mahh said... 23/11/12 8:21 AM

Bayangkan kalau anok Dkna macam tu...(siaplah...ciklong kutil---kutil---kutil lagi)...Mana silapnya? Anak atau ibu dan bapa???

Myra Jay said... 23/11/12 8:23 AM

Betul tu, teknologi penghakis hubungan kekeluargaan.
Nanti semakin lama semakin nipis :D

Tukang Karut said... 23/11/12 9:02 AM

ok la tuh... ada gak respon... ada tu jawab pakai whatapp je...

hidayah said... 23/11/12 9:04 AM

betul ...setuju ..
(padahal selalu je berlaku kat kak dayah sekeluarga...anak bapak mak ngadap gajet je...)

hehe..

NM02 said... 23/11/12 9:05 AM

mmg betul pun dkna... zaman makin canggih, semua dihujung jari





jgn nak akad nikah pun pakai touch scrin udah. hahaha

Zairi.MY said... 23/11/12 9:32 AM

Sebenarnya tak salah ada tablet. Jika dimanfaatkan sepenuhnya memang boleh memudahkan urusan kerja harian. Tapi silapnya guna tablet untuk kelalaian. Kadang2 saya pelik juga kenapa ada ibu bapa sanggup beli benda macqm tu untuk anak2 main game. Mqcam tak kena je budak2 dqh pqkai benda mqcam tu

najihahfara said... 23/11/12 11:08 AM

budak2 sekarang ni..kalah kita org tua. x salah ade semua tu tapi kene kawal. kang pelajaran kemana last2 anak2 x pandai

Falsya said... 23/11/12 11:37 AM

tp betul tau dkna..bkn bdk je..kadang org besar pun gitu..mcm kite la...husband pegang ipad, kite ngan pc..xberckp pun..kadang2 tuh je la duk panggil2 nama..sahut2 tuh je la..pastu smbg ngan ipad n pc maasing2..;)

Fazrol said... 23/11/12 11:41 AM

benda tak salah.. kita je kena uruskan dengan baik..

hazwan hairy said... 23/11/12 11:52 AM

zmn skrg semua dihujung jari..mak bpk yg kaya xpala..haha

cikpjaz said... 23/11/12 11:54 AM

dulu budak2 asyik je main ngan kawan2 kan..main kawin2, main jual2..
budak2 sekarang leka main ni jer.. nak main ngan kawan pun x mahu..
salah siapa? kita kne uruskan dgn baik supaya x jd mcm ni..hehe ^^

slm..nak minta tlg sikit blh? jom support pjaz dlm contest anjuran denaihati..hanya klik G+ di bwh entri contest, TQ so much ^^http://www.cikpjaz.com/2012/11/iphone-5-gadget-impian.html

maszull said... 23/11/12 11:56 AM

assalamualaikum dkna...betul tu kena ajar anak2 tu sikap adap di meja makan barulah anak2 tahu mcm mana caranya kan jgn masa nak mkn pun masih guna benda2 mcm tu...;)

Kakzakie said... 23/11/12 12:12 PM

Kakak teringat kes ini semua ahli di rumah berfb. Mak suruh si kakak buat susu pun pakai fb, kakak pula pass kerjanya pada si abang, si abang pass pada si adik, adik pass balik pada si ibu. Last si baby melalak-lalak tak dapat susu kerana kelaparan tak ada yg buat susu utknya..

EmA said... 23/11/12 12:52 PM

betul tu dkna..akan setuju..takut juga anak-anak akak terjebak dgn situasi camni..

sisdee said... 23/11/12 1:00 PM

Pndpt ni saya sokong..kdg2 ngn kwn2 n family pn sakit ati..ajak gathering tapi bila jmpa msing2 lyn iphone..ipad tab msing2...baik x yah jmpa...
Utk knk2 bwh 2 tahun pun dh kuar kt paper x digalakkn diberi gadget sbb pnyebab mereka x pndai bkomunikasi dgn org lain...err tpi ni pndpt saya yg x de semua tu kot hihi dan mcm belum rasa perlu tuk ank2 takat ni..

the malay male said... 23/11/12 3:09 PM

Teknologi sepatutnya memudahkan kerja tetapi apabila tidak dikawal bakal membawa malapetaka.

boni kacak said... 23/11/12 3:16 PM

nampaknya kita yang kena kawal agar anak2 nanti tak menjadi macam tu..

Cik Nurul Siezuka said... 23/11/12 4:21 PM

Tapi x boleh salahkan anak2 jugak.. mak yah yg dah ajar ank2 macam tu.. ape yg anak nak main bagi jer.. Untung diorang kan.. Kita dulu nak mintak duit lebih nak beli gula2 pun takut.. betul tak.. :)

Leeza dayasari [santai leeza] said... 23/11/12 5:00 PM

betull.... sedangkan ada yg family ibu bapa kerja. mgkin masa makan tu jer lah utk berkongsi cerita dan beramah mesra seisi keluarga. hmmmm

beckhrooy said... 23/11/12 7:30 PM

saya pula kalau bersama family memang tidak layan gadget2 semua haha..

khairul said... 23/11/12 11:03 PM

abg pon x mampu nk beli lagi

syaizzalkiz said... 24/11/12 3:14 PM

Huuu...sangat sedihkan kehidupan skang..kita tunggu je lah lagi 10 taun ape akan jadi plak..

Dhiya Fariza said... 25/11/12 12:35 AM

sokong dgn pandangan dkna. tgh anak2 buah dhiya kalau pgg ipad memang dgn piat telinga dorang. comel je takut henpon meletup hehe

CIK TOM said... 25/11/12 5:16 AM

ciktom pun selalu tgk kt kedai makan semua anak2 duk hadap ipad..mak ayah pulak duk hadap samsung n iphone..xbercakap apa2..tgk sengih2 je mgadap gadget masing2..

 
Top