6
Semalam Mikhail meragam, tengah syok tidur tiba-tiba menangis tengah malam buta. Aku tak pasti pukul berapa, kejap-kejap menangis. Mengigau agaknya kot. Tapi geram la jugak kan, tengah syok tidur pastu anak kacau...hahahaa. Waktu aku sedar semalam, dah rasa sakit leher. Tapi disebabkan mata mengantuk, sakit pun aku pejamkan mata sambil dodoi anak.

Bangun pagi ni punyalah liat. Alarm dah beberapa kali bunyi, aku snooze ... Sebab tengah menahan sakit leher. Nak pusing kiri kanan dah makin sakit, aku cuba bangun makin sakit. Relax jer dulu atas katil sambil cari posisi yang sesuai untuk bangun.

Lepas tu, mula kelam kabut la siap nak pergi kerja. Dah terlewat setengah jam dari rutin harian...Hahaaa.. padan muka aku, rajin sangat snooze alarm. Waktu solat subuh pun menahan sakit. Aduiiii... Dalam bersiap tu, aku rasa macam robot tak boleh pandang kiri kanan. Mikhail pulak anak baik, sekali jer aku kejut terus jer bangun dan bawak mandi. Tak meragam pagi ni, macam tau-tau jer dia buat salah kat ibu semalam, so pagi ni jadi good boy...hahahaa.

Dah siap nak keluar pergi kerja, aku teringat petua dari orang dulu-dulu cara nak legakan sakit leher akibat tersalah posisi tidur. 
  • Tepuk-tepuk bantal yang digunakan kemudian jemur dibawah cahaya matahari.
Petua zaman berzaman ni. Korang pun selalu amalkan ? Tapi aku sempat tepuk-tepuk dan susun jer bantal tadi atas katil kemudian selak langsir rumah supaya bantal tadi terkena cahaya matahari. Nasib la rumah tinggi, mana ada tempat nak jemur bantal. Kalau jemur kat balkoni, risau petang nanti hujan habis semua bantal kekabu tu basah. Kalau nasib tak baik, bantal jatuh ke bawah...lagi naya, kena beli bantal baru pulak..hahahhaa.

Walaupun sekarang ni banyak produk yang jual kat pasaran untuk legakan sakit leher ni, tapi aku rasa petua orang dulu-dulu tetap jadi amalan. Betul tak ?




Post a Comment

CikSiti said... 23/8/16 9:18 AM

salam dkna,,haritu baru kena sakit leher bila bangun tidur..memang seksa rasanya. xtau pulak petua tepuk bantal tu.

ZULHILMI TEMPOYAK said... 24/8/16 7:58 AM

mcm tau2 leher tgh lenguh ni... ssh nk kalih.. thanks tips

ubai ismail said... 24/8/16 12:39 PM

betul. setengah petua kadang2 lebih efisyen berbanding apa yang di jual di luar. hehe nnt boleh try la.

CikLily Putih said... 24/8/16 1:07 PM

memang kene jemur bantal, k lily ni pun mesti nak kena jemur gak every week kasi bantal tu garing ek

 
Top