8
Kandungan 32 minggu | Alhamdulilah...bermula rutin lawatan ke klinik setiap 2 minggu. Masih segar dalam ingatan aku, pengalaman mengandungkan Mikhail dulu. Sangat-sangat berbeza dengan kandungan kali ni. Aku lebih banyak berdikari sendiri menguruskan diri. Segala urusan ke klinik, tanpa ditemani suami. Dulu suami teman, hantar dan ambil aku kat klinik. Tapi memandangkan dia dah kerja jauh, memang tak berpeluang langsung untuk teman. Aku okeh jer, selagi kaki boleh melangkah, selagi kudrat ni masih kuat demi amanah dari-Nya. 

Di opis pulak, ada yang tak percaya aku sedang menghitung hari untuk bersalin. Biasanya soalan yang selalu singgah kat telinga aku, 

'dah berapa bulan?' 
'wah ! tak nampak macam 8 bulan'
'comelnya perut...kecik jer'

Haiiiissss.. dah badan aku pun memang kecik, waktu buka buku pink dulu usia kandungan 12 minggu dengan berat badan aku 41.6 kg jer...hahahaaa. Nurse dah taging kat buku pink 'faktor risiko berat badan bawah 45 kg'. Sekarang berat aku dah cecah 49.5 kg, alhamdulilah aku dan baby sihat cuma badan cepat penat. Mungkin faktor usia dah hampir cecah 30 tahun...tiba-tiba rasa tua..hihiii

Tapi aku fobia dengan 1 jer soalan, 'dah nak bersalin ke?'..hahahahhaa





Dulu pun aku selalu dapat soalan sama sebab dorang cakap, kalau tengok perut aku ni dah macam orang nak bersalin. Perut dah kebawah. Tau tak camna gambaran perut bawah tu? Aku cuba google cari gambar seakan sama dengan perut aku, tapi tak jumpa lak..nak ambil gambar kedudukan perut sendiri, malu ....hahahaaaaaa.

Dorang cakap, selalunya kalau perut dah kebawah ni memang tanda-tanda nak bersalin. Tu dorang yang cakap la... tapi realitinya, perut aku memang jenis cenggitu. Duk bawah...kalau nak ambil gambar pun nampak tak cantik, menggelebeh jer aku tengok perut sendiri, Aku tengok perut mak-mak buyong yang lain cantik jer...hahahahaha.

Ada yang cakap, kalau jenis perut kebawah ni senang nak bersalin. Wallahualam.. soal senang, susah, lambat, cepat proses bersalin ni aku berserah pada Allah swt jer. Pengalaman setiap kali mengandung berbeza kan? Apa pun, doa aku setiap hari agar Dia permudahkan urusan aku untuk bersalin nanti. 

Macam mana pulak dengan pengalaman korang? Boleh la share dengan aku...


Next
This is the most recent post.
Previous
Older Post

Post a Comment

Shaheizy Sam said... 20/3/17 9:03 AM

Tak lama dah tu. Pasni perut kempis balik dah. Hehe

FeyLiez said... 20/3/17 10:04 AM

Salam BW...
Tak sabar ye... macam-macam la orang dulu cakap.. bila perut ke bawah tandanya dah dekat nak bersalin.. Tak kisah semua tu... asalkan preparation dah siap semua, dari segi fizikal dan mental..kesihatan both mama dan baby ok... Insyallah semoga dipermudahkan nanti

eima said... 20/3/17 11:13 AM

aku pun hari2 tegur dah jatuh dah perut tu ...dah turun la ... hakikatnye baru 34-35 minggu ..baby pun tak matang lagi.. hahaha

sabar-sabar ... bagi cukup minggu la ....nk cuti raya sebulan ni

Lisa Nurulain said... 20/3/17 11:37 AM

pengalaman lisa.. err. pengalaman belai perut mak buyung ada la. hahahaa..

qaseh dalia said... 21/3/17 12:07 AM

lisa galok la tu , haha sentiasa bersedia je la dkna, semoga di permudahkan utk kelahiran kali ni .. inshaaAllah

Faizal Fredley said... 21/3/17 12:15 PM

kite puala x sabar nak tgk adik mikail nih....

Nora Karim said... 21/3/17 1:51 PM

Moga semuanya dipermudahkan Allah... enjoy je moment ni... :D

Noriza Abdul Rahman said... 22/3/17 9:28 AM

Agak lama juga tak ada pengalaman mengandung dan bersalin ni, dah hampir lupa...

Semoga dipermudahkan ye Dkna

 
Top